Het Duitse Evonik Industries onderzoekt een overname van het Nederlandse speciaalchemiebedrijf DSM.
Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van ingewijden.
Evonik, na Basf het grootste chemieconcern van Duitsland, praat met adviseurs over een potentiële deal met DSM, waardoor een bedrijf zou ontstaan met een omzet van 22 miljard euro. Ook andere opties voor overnames worden onderzocht.
Het Duitse speciaalchemiebedrijf zou heel DSM over willen nemen, maar lijkt met name geïnteresseerd in het onderdeel Nutrition dat onder meer voedingssupplementen maakt. Ook de koop van een deel van DSM is dan ook een mogelijkheid, aldus de bronnen, of de overname van heel DSM waarna bepaalde onderdelen van de hand worden gedaan.
Een woordvoerder van Evonik ontkent tegenover het Financieele Dagblad dat er gesprekken zijn over een overname van DSM. “Er is definitief geen sprake van een overname van DSM en we hebben geen plannen in die richting.”
Verhuizing naar Duitsland
DSM zou Evonik eerder dit jaar de deur hebben gewezen na een poging. Die gesprekken waren naar verluidt serieuzer dan de huidige beraadslagingen, maar het bestuur van DSM maakte zich onder meer zorgen over een mogelijke verhuizing naar Duitsland en of de twee strategisch bij elkaar zouden passen.
Evonik heeft nog niet concreet besloten om een overnamepoging te wagen, aldus de bronnen van Bloomberg. Naast DSM lijkt het ook te kijken naar het Britse Croda International en het Zwitserse Clariant. Een woordvoerster van het bedrijf ontkende plannen om DSM over te nemen. "Dat is zeker niet het geval en er zijn geen gesprekken'', zo liet ze weten. DSM weigerde commentaar.
Beschermingswal opwerpen
Evonik opent vandaag de boeken over het afgelopen kwartaal. Financieel topman Ute Wolf zei eerder deze maand dat het bedrijf de middelen heeft om "een aanzienlijke overname'' uit te voeren. Ook het uitgeven van aandelen om een acquisitie mede te financieren is een optie, zo liet hij weten.
Bij een overname moet de raad van bestuur, waaronder topman Feike Sijbesma, steun geven vanwege de aandeelhoudersstructuur van DSM. Het concern heeft een stichting die een beschermingswal op kan werpen bij een ongewenste poging.
Eerder dit jaar nam investeerder Third Point, een Amerikaans hedgefonds van de activistische belegger Daniel Loeb, een belang in DSM. Third Point liet toen weten dat de beurskoers van DSM flink omhoog kan als het bedrijf zich meer specialiseert in de productie van voedingssupplementen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl